Kymmenen vuotta sitten liityin Suomen Enneagrammi ry:hyn seiskamaisella innostuksella lähes heti tutustuttuani enneagrammiin. Tänä aikana olen kasvanut lujasti kiinni yhteisöön ja keväällä lähdin mukaan hallitukseen jo toistamiseen. Otin osalleni koota yhdistyksen 20-vuotisesta taipaleesta kotikutoisen historiikin. Se tuntui olevan sopiva tapa kiittää ja antaa yhteisölle jotain takaisin siitä hyvästä, rakastavasta, tehokkaasta, yksilöllisestä, viisaasta, luotettavasta, iloisesta, vahvasta ja rauhallisesta vuorovaikutuksesta, jota olen siellä aina kohdannut.

Juhannukseen asti lueskelin yhdistyksen arkistoja ja tein muistiinpanoja niihin välillä tuntikausiksi uppoutuen. Ai toikin on ollut mukana alusta asti! Mitähän noi ryhmät ovat olleet? Onpa hyvä ajatus, vois ottaa mallia nytkin.

Yhdistyksen alkuvaiheiden tiimoilta tapasin kaksi perustajajäsentä: Leila Valtosen ja Eero Voutilaisen. Kesän 2015 ja historiikin motoksi nousi jo alkuvaiheessa Eero Voutilaisen viisas toteamus: ”Valtaosa tarinoista ei ole pöytäkirjoissa ja papereissa, vaan ihmisissä.”

Heinäkuussa aloin tuntea paineita, kun eläkeläisen elämään jo tottuneena tajusin, että lomakausi on alkanut. Huonoimpaan mahdolliseen aikaan siis lähetin sähköpostilla pyyntöjä: Voisitko kertoa hieman numeroryhmistä/yhdistyksen nettisivujen perustamisesta/liittymisestä IEA:han/sääntöjen muuttamisesta ja niin edelleen. Jotkut kirjoittivat itse, toiset lähettivät aineistoa arkistoistaan, joitakin sain haastatella ja samalla nauttia siitä läsnäolosta, jonka yleensä kokee, kun enneagrammi-ihmisiä tapaa. (Kaikki te ihanat ihmiset: suurkiitos!)

Kuvittaminen tuntui hankalalta, sillä ensimmäisiltä vuosilta ei löytynyt kuin muutama valokuva. Silloin ei ollut tätä kaikkialla kuvataan -kulttuuria eikä kännykkäkameroitakaan. Viimeiseltä kymmenvuotiskaudelta sentään jo oli otoksia niin omista tilaisuuksistamme kuin konferenssimatkoilta.

Taittajaksi saimme jo yhdistyksen ensimmäisen esitteen vuonna 1997 tehneen Lahden ammattikorkeakoulun graafisen suunnittelun lehtorin Eero Aulion.

Heinäkuun lopussa tuli kiire. Halusimme saada vihkosen valmiiksi juhlaseminaariin 12.9. Elokuun alkuviikot tein piiiitkiä päiviä, sillä painotuotteen tekemisessä olen täysin noviisi enkä osannut kuvitellakaan, kuinka paljon aikaa viimeistelyyn pitää varata. Apua ilmaantui perhepiiristä. Isosiskoni otti tehdäkseen raakataiton ja neuvoi monissa sellaisissa asioissa, joita en itse olisi hoksannut. Nuorin sisko taas löysi tarkoilla silmillään virheitä muka jo oikolukemastani tekstistä.

Numeroiden valossa -nimessä yhdistyvät tilastot ajatukseen siitä, kuinka elämäämme tulee enneagrammin avulla ymmärryksen valoa.

Se suuri kysymys, joka 20 vuotta sitten lausuttiin Kaliforniassa, on mielestäni saanut vastauksen: Kyllä, ehdottomasti piti perustaa yhdistys!

Sirja Blixt

Numeroiden valossa – Suomen Enneagrammi ry:n ensimmäiset 20 vuotta voit tilata yhdistyksen sähköpostiosoitteesta enneagrammi.yhdistys@gmail.com.
Hinta on 15 euroa + postikulut.