Näin neljä kuukautta Portugalissa pidetyn Euroopan enneagrammikonferenssin jälkeen on hyvä hetki miettiä, mitä siitä jäi käteen: kiva kassi, muistikirja, joidenkin esitysten prujuja sekä muutama käyntikortti. Onneksi mieleen jäi sitäkin enemmän.

Valintani eivät osoittautuneet täysin onnistuneiksi, sillä heti ensimmäinen työpaja oli peruttu ja kahdessa muussa oli huomattavia hankaluuksia kielen kanssa. Portugalista tai espanjasta englanniksi käännetty puhetta ei ollut helppo ymmärtää, joten niiden anti jäi vähäiseksi.

Onnistunut kokemus oli ranskalaisen Eric Salmonin työpaja vaistomuunnelmista, joita hän kuvasi enneagrammin avainasiaksi. Vaistomuunnelmaa voi tunnistella esim. siitä, mikä on jatkuvasti mielessäsi, miten valitset ystäväsi sekä todellisista huolenaiheistasi.

Henkilökohtaisesti antoisin oli Leila Valtosen, Laura Valtosen ja Sari Ajangon työpaja enneagrammityypeistä ryhmissä. Transferessin käsite tuli tutuksi ja sen myötä se, miten meillä aina taustalla olevat perhesuhteet ym. vaikuttavat uusiin ihmissuhteisiin ja näkyvät niissä. Uutuutena suomalaisten työpaja houkutteli paikalle myös runsaasti muita enneagrammiopettajia. Olin suomalaisena kovin ylpeä siitä, miten hyvin suunniteltu ja sujuvasti vedetty esitys oli.

Mario Sikoran työpaja vaistomuunnelmista työelämässä oli muuttunut hauskemmaksi edellisestä kuulemasta (jollain piti korvata se peruuntunut, ja tämä oli paras vaihtoehdoista). Sopi Seiskalle. Pidän muutenkin Sikoran selkeästä tavasta esittää asiat ja siitä, että häneltä saa tarvittaessa kunnon perustelut kaikelle. Sen huomaa muuten todella hyvin, jos seuraa Enneagrammi-ryhmiä Facebookissa.

Italialaisen Maura Amelia Bonnanon työpaja oli kehollinen ”Instinctual Intelligence: remembering the wisdom of the body”.
Yhdessä harjoituksessa toinen yritti napata itselleen himoitsemansa esineen, ja toinen teki parhaansa estääkseen sen. Eri tyylit näkyivät niin yrittämisessä kuin estämisessäkin. Yksi Bonnanon opetuksista: ”Keho tietää jo liikkeelle lähtiessään, onko jokin tavoittelemisen arvoista.” (Nyt ei oikeasti ollut, sillä aarre oli Paavo Pesusieni.)

IEA:n pj:n Maria José Munita työpajasta jäi muistikirjaan mm. sana-vastapareja. Perfect – repressed; Connected – dependent; Outstanding – attention seeking; Unique – isolated; Detached – missing out; Secure – average; Excited – irresponsible; Powerful – uncontrolled; Peaceful – passive. Miten paljon mietittävää ihan tutut sanat voivatkaan antaa!

Vaikka olen osallistunut vain kolmeen eurooppalaiseen konferenssiin, ovat monet esitykset jo tuttuja, sillä samat opettajat samoinen työpajoineen kiertävät niissä. Uusia opettajia, uusia näkökulmia ja uusia tapoja käyttää enneagrammia siis tarvitaan. Suomalaisten työpaja oli siinä hieno päänavaus ja toivottavasti kannustaa muitakin esityksineen ensi vuoden konferenssiin Tanskassa.

Sirja Blixt

ric Salmon havainnollisit kolmijalkaisen jakkaran vaistomuunnelma-työpajassaan

Eric Salmon havainnollisti kolmijalkaisen jakkaran vaistomuunnelma-työpajassaan

Suomi, Portugali, Saksa, Australia, Argentiina ja muutamia muita maita edustettuina suomalaisten työpajassa

Suomi, Portugali, Saksa, Australia, Argentiina ja muutamia muita maita edustettuina suomalaisten työpajassa

Konferenssin päätteeksi lähetettiin ilmaan toiveita ja ehdotuksia tuleviin konferensseihin. Tanskassa nähdään, moniko lensi IEA:n tietoon.

Konferenssin päätteeksi lähetettiin ilmaan toiveita ja ehdotuksia tuleviin konferensseihin. Tanskassa nähdään, moniko lensi IEA:n tietoon.