Yhdistyksen säännöt


1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomen Enneagrammi ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki

2 § Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on tukea jäsentensä itse- ja ihmistuntemusta sekä persoonan kehittymisen edellytyksiä enneagrammimallin ja -menetelmän avulla.

3 § Yhdistyksen toimintamuodot
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys:

  • toimii yhdyssiteenä ja tarjoaa verkostoitumismahdollisuuksia enneagrammista kiinnostuneiden ihmisten välille sekä Suomessa että kansainvälisesti
  • harjoittaa tiedostus- ja julkaisutoimintaa ja välittää enneagrammiin liittyvää aineistoa
  • järjestää jäsenilleen keskustelu- ja luentotilaisuuksia sekä seminaareja, koulutuksia ja juhlia

Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys kerää jäsenmaksua, hakee erilaisia avustuksia, ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja ja järjestää asianomaisella luvalla rahankeräyksiä ja arpajaisia.
Lisäksi yhdistys voi harjoittaa sellaista ansiotoimintaa, joka liittyy välittömästi yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen ja jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena

4§ Jäsenet
Yhdistyksen jäsentyypit ovat varsinaiset jäsenet, perhejäsenet, kannatusjäsenet sekä kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet

Varsinaiset jäsenet
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi päästä asiasta kiinnostunut yksityinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan ja jonka hallitus hyväksyy.

Perhejäsenet
Perhejäseneksi voivat päästä yhdistyksen varsinaisen jäsenen kanssa samaan perheeseen kuuluvat henkilöt, jotka asuvat samassa osoitteessa.

Kannatusjäsenet
Kannatusjäseneksi voi päästä yhdistyksen toiminnan tukemisesta kiinnostunut yksityinen henkilö, oikeuskelpoinen yhteisö tai rekisteröity säätiö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan ja jonka hallitus hyväksyy.

Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet
Kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen kokous voi kutsua erityisesti ansioituneen hallituksen puheenjohtajansa. Yhdistyksellä voi olla vain yksi kunnianpuheenjohtaja kerrallaan.

Kunniajäseneksi yhdistyksen kokous tai hallitus voi kutsua yhdistyksen toiminnassa ansioituneen jäsenensä.

Liittymis- ja jäsenmaksu
Jäseniltä perittävien vuotuisten jäsenmaksujen suuruudesta erikseen kullekin jäsenryhmälle päättää syyskokous.
Jäsenmaksukausi on kalenterivuosi.
Kunniapuheenjohtajan ja kunniajäsenten ei tarvitse maksaa vuotuista jäsenmaksua.
Vain jäsenmaksunsa maksanut jäsen saa käyttää äänioikeuttaan yhdistyksen kokouksessa.

Jäsenen eroaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

Jäsenen eronneeksi katsominen
Hallitus voi katsoa eronneeksi jäsenen, joka on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta neljän kuukauden kuluttua eräpäivästä.

Jäsenen erottaminen
Yhdistys voi erottaa jäsenen, jos hän on yhdistyksessä tai sen ulkopuolella menettelyllään huomattavasti vahingoittanut yhdistystä.

5§ Jäsenten päätösvallan käyttö
Yhdistyksen jäsenet käyttävät päätösvaltaansa yhdistyksen kokouksissa.

6§ Yhdistyksen kokoukset
Sääntömääräiset kokoukset
Yhdistyksen on pidettävä joka vuosi kaksi (2) sääntömääräistä kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä helmi-huhtikuussa ja syyskokous hallituksen määräämänä päivänä marras-joulukuussa. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

Ylimääräinen kokous
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta ilmoittamaansa asiaa varten kirjallisesti vaatii, jolloin kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa vaatimuksen esittämisestä.

Yhdistyksen kokousten asiat
Yhdistyksen kokouksissa käsitellään ne asiat, jotka on kokouskutsussa mainittu ja ne hallituksen esittämät asiat, jotka kokous päättää ottaa käsiteltäviksi, kuitenkin huomioon ottaen yhdistyslaissa mainitut kokouskutsua koskevat määräykset. Yhdistyksen kevät- ja syyskokouksen sääntömääräiset asiat on eritelty tarkemmin edempänä.

Yhdistyksen kokousten koolle kutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on lähetettävä jäsenille sähköpostilla jäsenen yhdistykselle ilmoittamaan sähköpostisoitteeseen ja julkaistava yhdistyksen internetsivuilla aikaisintaan kaksi (2) kuukautta ja viimeistään yhtä (1) viikkoa ennen kokousta.

Äänioikeus ja vaalit
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella paikalla olevalla yhdistyksen varsinaisella jäsenellä sekä kannatusjäsenen edustajalla yksi (1) ääni. Muilla jäsenillä ei ole äänioikeutta, mutta heillä on läsnäolo- ja puheoikeus. 

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, paitsi jos asia on sen tyyppinen, että se yhdistyslain mukaan vaatii hyväksytyksi tullakseen säännöissä määrätyn määräenemmistön. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Vaaleissa äänestys on suoritettava umpilipuin, jos yksikin (1) äänivaltainen jäsen niin vaatii.

Aloiteoikeus
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada asian yhdistyksen kokouksen päätettäväksi, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin ajoissa, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

7§ Yhdistyksen sääntömääräiset kokoukset 

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

  • Tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajan lausunto 
  • Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. 
  • Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

  •  Päätetään seuraavan vuoden liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet 
  • Vahvistetaan toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio seuraavalle toimikaudelle 
  • Valitaan hallituksen puheenjohtaja, muut hallituksen jäsenet ja varajäsenet. Hallituksen jäsenet valitaan aina kahdeksi toimikaudeksi kerrallaan. Joka vuosi noin puolet hallituksen jäsenistä on erovuorossa, ja heidän tilalleen valitaan uudet jäsenet. Valittaville varajäsenille annetaan järjestysnumerot mahdollisia hallitusvastuita/sijaisuuksia varten. 
  • Valitaan yksi tilintarkastaja/toiminnantarkastaja ja yksi varatilintarkastaja/varatoiminnantarkastaja seuraavaksi tilikaudeksi. 
  • Päätetään hallituksen jäsenille ja toiminnantarkastajille/tilintarkastajille maksettavista palkkioista. 
  • Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat. 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle vähintään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta

8§ Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat syyskokouksessa valitut jäsenet: puheenjohtaja ja vähintään kaksi (2) ja enintään viisi (5) varsinaista jäsentä sekä nollasta (0) kolmeen (3) varajäsentä. Hallituksen toimikausi on yhdistyksen tilikausi. 
Varajäsenet toimivat hallituksen kokouksissa varsinaisten jäsenten ollessa estyneitä näiden sijaisina. Varajäsenillä on oikeus osallistua hallituksen kokoukseen. Mikäli hallituksen varsinainen jäsen eroaa tai tulee erotetuksi hallituksesta, hänen tilallaan toimii toimikauden loppuun saakka ensimmäisenä vuorossa oleva varajäsen siirtyen hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. 

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. 
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun hän katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus voi pitää kokouksen puhelinkokouksena, sähköpostitse tai muutoin teknistä apuvälinettä käyttäen, mikäli kaikki hallituksen jäsenet siihen suostuvat. Kaikkien kokoukseen osallistuvien hallituksen jäsenten tulee vahvistaa oma näkemyksensä päätettävistä asioista ao. teknistä apuvälinettä käyttäen ja siten, että näkemys on myöhemmin todennettavissa. Tällaisesta kokouksesta tulee laatia pöytäkirja kaikkien kokoukseen osallistuneiden hallituksen jäsenten allekirjoitettavaksi.

9§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

10§ Tilit
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajalle/tilintarkastajalle viimeistään yksi (1) kuukausi ennen yhdistyksen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan/tilintarkastajan on annettava kirjallinen lausunto hallitukselle viimeistään kahta (2) viikkoa ennen kokousta. Yhdistyksen tilintarkastajan/toiminnantarkastajan ja varatilintarkastajan/ varatoiminnantarkastajan toimikausi on kalenterivuosi.

11 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa yhdistyksen varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat edellä mainitulla tavalla.

Sääntöjen voimassaolon alku: 21.09.2023 10:02:28